dilluns, 25 de març del 2013

La Cibeles

La Cibeles, es troba al centre de Madrid, on convergeixen el passeig del Prado i el carrer Alcalà. És una deessa grega, que presideix la vida urbana pujada a un carro tirat per lleons. La imatge de Cibeles, està situada en una font molt emblemàtica enmig d'una rotonda. És l'estàtua més emblemàtica de Madrid.




Font de la Cibeles. Font: madridsites.com

La Cibeles, era la deessa de la Mare Terra, una deessa Mare Terra és una deessa que serveix com a deïtat i fertilitat, que va ser adorada a Anatòlia. Anatòlia és una península emplaçada al Pròxim Orient, ocupada actualment per la part asiàtica de Turquia.

Entre els edificis que figuren en l'entorn hi ha el palau de Comunicacions, d'inicis del segle XIX, on es reuneixen estils neogoticistes amb línies d'industrialisme. Molt a prop hi ha el Palau de Linares, bella residència dels marquesos de Linares, del segle XIX. Un altre edifici és el del Banc d'Espanya, també del XIX, de poderosa arquitectura i interessants treballs de forjat.

El grup s'enriqueix amb la bellesa dels carrers que hi conflueixen i la proximitat d'altres elements artístics, visibles des de la plaça, com ara la Caserna General de l'Exèrcit, la vella seu del Banc Central, etc. Està feta de pedra, molt ben treballada. La renten i observen s'hi hi ha desperfectes, 5 vegades a l'any. A la nit, algunes vegades, la font s'il·lumina amb color, i és molt bonica. Els brolladors d'aigua, fan diferents formes. Moltes vegades, a la Cibeles, li han trencat els braços. S’ha de tenir en compte, que tornar a restaurar-la, costa molts diners, perquè és una estàtua molt antiga i s’ha de tenir molta cura.





El capità del Reial Madrid, en aquest cas Casillas, col·locant la bandera del Reial Madrid a la Cibeles

El Real Madrid, va a celebrar els seus títols a la Cibeles. Posen un escenari al voltant, perquè els aficionats puguin veure com el seu capità, li posa una bandera i una bufanda del Reial Madrid, al voltant del coll.

Genís Díaz


Antigament la Cibeles s’utilitzava perquè la cavalleria parés a beure i la gent de la ciutat hi anava a agafar aigua. La font ha tingut alguns canvis durant els anys. El primer va ser que van canviar els brocs per unes escultures que ara fan de brolladors. Més tard la van traslladar al centre de la plaça i es van tornar a substituir les escultures i la van tancar al públic. Més endavant es van anant oblidant d’ella i les tanques van desaparèixer. Va sofrir vandalisme durant un temps, i va ser mutilada alguns cops.

Guillem Gutiérrez



Retornar a ciutat de Madrid

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada