dilluns, 18 de març del 2013

Energia Mareomotriu

L’energia mareomotriu es un tipus d’energia renovable neta que resulta d’aprofitar les marees, es a dir la diferencia d’altura mitjana dels mars segons la posició relativa de la terra i la lluna i que resulta de l’atracció gravitatòria d’aquesta última i del sol sobre les masses de l’aigua dels mars.

A partir de l’any 1970, quan el món va començar a sobrepassar els límits dels combustibles no renovables, es van estudiar fonts d’energia renovable, per exemple la eòlica, geotèrmica, mareomotriu etc.

Hi ha 14 fonts renovables que els organismes especialitzats de les Nacions Unides, una de elles es la mareomotriu. Aquesta està disponible a qualsevol època de l’any.

La tècnica que s’utilitza habitualment és intentar dirigir l’aigua de la marea a una riba i mentrestant fer funcionar les turbines d’una central elèctrica. Quan reculen les aigües, també es genera electricitat.

La primera central mareomotriu que es va construir , fou la de Rance, a França, que va estar funcionant gairebé 20 anys des del 1967. Consistia en una presa de 720 metres d’allargada, que formava una conca de 22 km2. Posseïa una resclosa per la navegació i una central amb 24 turbines de bulb i sis alleugeridors i produïa 2440 MW. Segons els tècnics-econòmics, funcionava satisfactòriament, i proporcionà moltes dades i experiències per projectes futurs.

Hi ha molts tipus d’energia mareomotriu, tres d’ells són:

-Aquest procés aprofita la intensitat de les ones.




-Aquest procés aprofita la pujada de les aigües:



-Aquest procés aprofita la energia eòlica:




L’ENERGIA

L’energia de les marees esta composada per dos components, la potencial i la cinètica. L’energia potencial es el treball de dissipar la massa d’aigua per damunt de la superfície de l’oceà.

Essent:
E = energia
g = acceleració de la gravetat
= densitat de l'aigua de mar
A = àrea que es considera
h= amplitud de la marea
Energia d'un cicle de marees per metre quadrat considerant (g ) = 10.15KNm-3:
(Wh) o (KJ)
L'energia cinètica de la massa d'aigua és la capacitat de fer treball gràcies a la seva velocitat.
Essent:
m = massa d'aigua,
V= velocitat de l'aigua

Finalment, l'energia total de les marees és el sumatori de l'energia potencial i la cinètica.

Andra Hoffman.
Noèlia Moreno.
Laura Calvo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada