dimarts, 5 de febrer del 2013

Barcelona: Liceu

A Barcelona, una gran ciutat i la capital de Catalunya, s'hi troba un gran teatre conegut com “el Liceu”. És un teatre o auditori d'òpera situat a la Rambla, núm. 61-65. És va inaugurar el 4 d'abril de 1847. Al Liceu s’hi pot veure un gran auditori d'òpera. Aquest teatre és enorme i esplèndid. Reedificat després de l’incendi al 1994. Va crema tota la sala però és conserva la decoració romàntica original, amb medallons pintats amb retrats de músics, cantants i ballarins del moment: Pasta, RubiniDonizettiBelliniGluckMarieTaglioni.. i molts més.


El 31 de gener de 1994, a causa de les guspires provocades per uns soldadors que treballaven a l'escenari, és va produir el segon incendi que ha sofert el teatre. El foc va cremar l'escenari, va passar al pati de butaques i va ensorrar el sostre de l'edifici. Va ser declarat sinistre total.En acabar les obres de reconstrucció és va inaugurar el nou Teatre del Liceu el dia 11 d'octubre de 1999 amb l'òpera Turandot de Giacomo Puccini.

Aquest teatre és recomanable perquè s’hi representen moltes òperes de els millor cantants,  que només van a uns certs teatres i un és aquest, el Liceu, això fa que els preus de les entrades pugin molt. També s’hi representa concerts de musica clàssica i ballet. Si li agrada, es recomanable anar-hi. També es una experiència inoblidable i preciosa. 

Liceu vist des de l'escenari.         Font: nuvol.com

La decoració del teatre inclou referències escrites (inscripcions, etc.) i iconogràfiques (pintures, relleus, medallons, etc.) al teatre i la música, que són un reflex del gust del moment que es va fer. Un aspecte molt curiós del Liceu és que al entrar a la sala destaca una gran arcada central, amb un arc carpanell; a banda i banda, dues grans columnes corínties emmarquen quatre pisos de grans llotges, anomenades "banyeres".

S’hi pot arribar anant amb metro, bus, cotxe o caminant.Amb metro s'hi arriba amb la línia L3 que para al Liceu.  També amb bus s’hi pot anar amb la línea 14, 59 i la 91.
Aquí hi ha la pagina del Liceu. S'hi pot trobar molta informació, sobre el calendari, les obres que fan, els preus i molta més informació.




El Ramon Wayne és un dels conserges més veterans que ha treballat al Liceu durant 45 anys. Explica grans anècdotes que li han passat al llarg dels anys. Una és, que un diumenge al matí, com cada dia, ell tant matiner com sempre va anar més aviat. Per netejar i deixar-ho tot perfecte per quan comencessin les obres i que el públic i els actors arribessin. Aquell diumenge el Senyor Ramon estava inspirat i amb ganes de treballar, va decidir netejar per darrere l’escenari. Dit i fet, mentre netejava va trobar com una (lloc on es posa la clau) al terra. Ell, ja que era el conserge tenia la clau de totes les portes, llocs, coses, panys! Tot el que és necesiti una clau per accedir-hi ell ho tenia. Així que, va decidir anar provant clau per clau per veure que hi havia a dins. Va anant passant el temps, fins que va trobar la clau! No era molt gran el forat. Però dins, hi havia una obra del 1850! Algú devia de deixar-la allà amagada i el senyor Ramon Wayne al 2006 la va trobar!
Avui en dia, aquesta obra d’art està molt ben valorada i es molt valuosa. És troba a un museu de Barcelona. Molta gent el va a veure, així que es recomanable anar-hi. El conserge Ramon Wayne està orgullós d’haver netejat. A més, li han passat més anècdotes, que ara mateix no pot explicar. 

Retorna al mapa o a la ciutat de Barcelona!

Paula Escuer & Oriol Lozano

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada