dimecres, 6 de febrer del 2013

Escòcia: Llac de Ness

Un llac és una acumulació d'aigua, situada en una depressió a terra ferma. Acostumen a ésser alimentats per rius o glaceres. Uns i altres poden mancar, i aleshores l'alimentació i el desguàs del riu poden ésser subterranis, en cas de relleus càrstics, o l'aigua pot perdre's per evaporació. Poden ser d'origen glacial, tectònic, endorreic, càrstic o de explosions volcànic i enfonsaments subsegüents.
 El llac Ness, un dels llacs més famosos arreu del món, està situat al nord d’Escòcia, de forma molt allargada, el llac s'estén sobre aproximadament 35 km; la seva amplada varia d'1,2 a 2 km i la seva profunditat màxima és de 246m. Amb 56,4 km², és el segon major llac d'Escòcia en volum, després del “Loch Lomond”. Les seves aigües són emprades per produir electricitat mitjançant un sistema de bombes i de turbines.


Lago Ness
Mapa d'Escòcia www.wikipedia.com

El Loch Ness se situa sobre el trajecte del canal Caledonià que enllaça la costa est amb la costa oest d'Escòcia. El seu punt més meridional, prop de Fort Augustus, permet veure l'única illa del Loch, Cherry Island, creada artificialment a la Prehistòria (el que s'anomena un crannog). Les ruïnes del castell d'Urquhart, a la riba nord, compten entre els principals indrets turístics de la regió. S'ha creat un petit museu aDrumnadrochit per presentar informacions relacionades amb el monstre del llac Ness.


Crannog, illa artificial (www.wikipedia.com)
El llac Ness és d'origen tectònic, fa milions d'anys es va obrir el terra amb un terratrèmol i s'hi van formar glacials, milers d'anys després, es va desfer el gel i es va convertir en lo que ara coneixem com a llac ness.

Rubén Guijarro i Pol Garcia

(Font de l'informació: www.wikipedia.com)

Torna a la pagina anterior

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada