dimecres, 13 de febrer del 2013

Edimburg, ESCÒCIA: Volcà extingit, Arthur's Seat.

Què és un volcà?

Un volcà, és un procés geològic en la qual emergeix lava (roca fosa) i gasos de l'interior del nucli d'un planeta. Succeeix generalment en episodis d'activitat violenta denominats erupcions. En acumular-se el material que sorgeix de l'interior es forma una estructura cònica en la superfície que pot formar elevacions des d'unes centenes de metres fins a uns quants quilòmetres.

En un volcà cal distingir:

- El focus volcànic, o zona de la litosfera a gran temperatura, on les roques es fonen i es genera el magma.

- La xemeneia, es a dir l'esquerda que comunica el focus amb l'exterior.

- El cràter, que és l'acabament de la xemeneia en forma d'embut.

- El con volcànic, o muntanya que envolta el cràter i que s'ha format amb els expilsats pel volcà. De vegades es formen a les faldes del volcà uns cons més petits anomenats cons adventicis.


Petit esquema representatiu d'un volcà.
http://www.xtec.cat/~ftrillo/imatges%20volcans/esquema%20volca2.jpg


Arthur's Seat.


El volcà, Arthur's Seat, es troba a Escòcia, Edimburg. S'ubica a l'est de la ciutat. Situat molt a prop de les estacions al costat de la platja de Dromana i Rosebud a la península de Mornington, la petita comunitat de Arthus Seat, és coneguda pels seus aspectes naturals. 



Arthur's Seat, té un altitud de 251m, i una prominència de 186 m. Es va formar a partir d'un sistema de volcans extingits del període Cabornífer, fa aproximadament 350 milions d'anys, que va ser erosionat durant el Quaternari, per un glaciar que es movia d'oest a est.

El camí Arthus Seat, comença al pont de l'autopista Mornington, ràpidament es transformà en un camí turístic de muntanya. En el camí hi ha diversos miradors espectaculars on els viatgers i turistes, és poden aturar i admirar l'impressionant paisatge de la península de Mornington, Port Phillip Bay i l'estret de Bass des de diferents angles i elevacions. 


Arthur's Seat, és el principal pic del grup dels pujols que formen la gran part de Holyrood Park, un espai natural amb uns paisatges molt semblants als Highlands prop del centre d'Edimburg. Els pujols s'eleven sobre la ciutat fins una altura de 251 m i proporciona una vista panoràmica de la ciutat. Tot i que pot ser escalat des de gairebé qualsevol direcció, l'ascens més fàcil i senzilla és des de l'est, on un vessant cobert d'herba s'eleva per sobre Dunsapie Loch.

Al pic de Arthus Seat, hi ha diverses àrees d'observació, miradors panoràmics, una barbacoa i instal·lacions per a pícnic, i l'Hotel Arthus que dóna a una vinya i ofereix impressionants vistes des dels seus menjadors interiors i exteriors.

El Seat Arthurs State Park cobreix una part significativa de la muntanya real. Hi ha diversos senders escènics i àrees de pícnic.


 Vista panoràmica de la ciutat i el volcà al fons.
http://farm4.static.flickr.com/3318/3590607510_9a45ba7a83_z.jpg









Font: http://www.travelvictoria.com.au/arthursseat/ 

Ciutat Edimburg.

Janet Pérez 2nC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada