dimecres, 6 de març del 2013

Barcelona: Catedral de Santa Maria del Mar


Santa Maria del Mar és una església gòtica parroquial i arxidiaconal de la ciutat de Barcelona, construïda de Barcelona, situada al barri de Ribera construïda entre 1329 i 1383. Els mestres d'obra foren Berenguer de Montagut (el dissenyador principal de l'edifici) i Ramon Despuig. Pel que fa a la part exterior, és considerada l'única gran església gòtica catalana perfectament acabada, tot i que un dels campanars no s'acabà fins al segle XIX.


És trancta del exemple més emblemátic i depurat del gótic català. La importancia que va adquirir el barri de Ribera com a centre neurálgic de mercaderies y armadores va fer que és plantegés la construcció d'aquesta catedral, substituin una vella Parroquia de les Arenes.




El seu interior és igualment paradigma del gòtic català amb la seva amplitud de formes i l'austeritat decorativa. Té tres naus de gran alçada separades per altes columnes i la seva harmonia és que les naus laterals mesuren la meitat exacta que la central i l'amplada total del conjunt és igual a l'altura de les naus laterals. Formalment, doncs, tenim un edifici de tres naus, però sembla com si l'arquitecte volgués donar la mateixa sensació d'espai que s'aconsegueix amb una sola nau. La nau central s'il·lumina mitjançant òculs oberts entre els terrats de la nau central i les laterals.


Catedral de Santa Maria del Mar vista des del interior:




El dia que hi ha més persones a la catedral és el dia que és celebra la misa del ram, on es beneeix la palma o el palmó. En el cas de la palma sol ho porten les noies, i el palmó els nois.

més informació:
http://www.inspain.org/es/sitios/iglesiadesantamariadelmarbarcelona.asp http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0059285 
http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada

Retorn a la Ciutat de Barcelona

1 comentari:

  1. només voldria corregir que, com ja has dit es tracta d'una església parroquial, per tant no pot anomenar catedral, sembla que des de que es va treure el llibre aquell tant famós " la catedral del mar" tothom es confon. Suposo que també pot ser per la seva monumentalitat ens costi de concebre-la com a església parroquial. Però això va ser gràcies a una promoció i mecenatge de múltiples gremis en creixement econòmic del s.XIV i també dels reis, com es poden veure els escuts de la casa d'Aragó a les claus de les primeres voltes. A l'entrada que dóna al fossar de les moreres es interessant veure-hi també la reproducció en orfebreria d'alguns oficis dels gremis promotors.

    ResponElimina