dimarts, 5 de març del 2013

Roma Ciutat Olímpica (Any 1960)



Esports, disciplines i proves que es van dur a terme

Atletisme Bàsquet Boxa Ciclisme Esgrima Futbol Gimnàstica Halterofília Hípica Hoquei sobre herba Lluita Natació Pentatló modern Piragüisme Rem Salts Tir Vela Waterpolo





Països participants

En aquests Jocs participaren un total de 84 comitès nacionals diferents, fent-ho per primera vegada els comitès de Marroc, San Marino, Sudan, Surinam i Tunísia. Els atletes de Barbados, Jamaica i Trinitat i Tobago competiren sota una mateixa bandera en la recentment creada Federació de les Índies Occidentals, comitè que únicament participà en aquests Jocs Olímpics (en els següents Jocs tornaren a participar de forma separda); els atletes de la República Democràtica Alemanya (RDA) i la República Federal Alemanya (RFA) competiren novament sota un equip unificat, i finalment els d'Egipte i Síria competiren sota la bandera de la República Àrab Unida.





Atletes participants


En aquests Jocs hi van participar 5.338 esportistes (4.727 homes i 611 dones) de 83 comitès nacionals competint en 17 esports i 150 especialitats.



Principals esdeveniments que es van produir en l’olimpíada.

El regatista danès Paul Elvstrøm guanyà la seva quarta medalla d'or seguida en classe Finn, esdevenint el primer esportista en aconseguir aquesta fita en una competició individual. Porsteriorment ho aconseguiren Al Oerter i Carl Lewis (així mateix Ray Ewrysi es tenen en compte els resultats dels Jocs Intercalats).

L'hongarès Aladar Gerevich va guanyar la seva sisena medalla d'or en l'esdeveniment desabre per equips en la competició d'esgrima.

Wilma Rudolph, una antiga malalta de poliomielitis, guanyà tres medalles d'or en competicions de velocitat en pista.

L'etíop Abebe Bikila guanyà la marató descalç, convertint-se així en el primer campió olímpic negre africà.

El futur rei Constantí II de Grècia es feu amb una medalla d'or en la competició de vela esportiva. La seva germana Sofia de Grècia també participà en la competició de vela.

El boxador Cassius Clay, posteriorment conegut amb el nom de Muhammad Ali, guanya la medalla d'or en boxa en la categoria de pes lleuger.

L'equip de gimnàstica masculina japonès inicià la seva sèrie de cinc victòries successives en la competició per equips.

L'equip de Sud-àfrica competeix per última vegada en uns Jocs Olímpics com a conseqüència de l'aplicació del règim de l'apartheid. No se'ls permetrà retornar a la competició fins el 1992, després de l'abandó de l'apartheid i durant un govern de transició.

El piragüista suec Gert Fredriksson guanyà el seu sisè títol Olímpic.

El remer soviètic Vyacheslav Ivanov guanya la segona medalla d'or, de les tres consecutives que obtindrà en els Jocs Olímpics.

L'alemany Armin Hary aconseguí vèncer la competició de 100 metres llisos amb un temps de 10.2 segons, esdevenint el primer no nord-americà en fer-ho i establint el rècord del món en aquesta disciplina.

L'equip d'hoquei sobre herba el Pakistan aconseguí vèncer l'equip de l'Índia, perdent per primera vegada aquest últim un partit des de 1928 i trencant la seva ratxa de sis victòries consecutives en la competició olímpica d'hoquei herba.

El ciclista danès Knut Jensen es va desplomar durant la seva carrera sota la influència d'amfetamines, i posteriorment va morir a l'hospital. Va ser la segona vegada que un atleta va morir en una competició Olímpica, després de la mort del corredor de maratóportuguès Francisco Lazaro als Jocs Olímpics d'estiu de 1912.





Medaller

Deu nacions amb més medalles en els Jocs Olímpics de 1960. País amfitrió ressaltat.




Jocs Olímpics d'estiu de 1960
Posició
País
    
    
    
Total
1
43
29
31
103
2
34
21
16
71
3
13
10
13
36
4
12
19
11
42
5
8
8
6
22
6
7
2
0
9
7
6
8
7
21
8
4
7
7
18
9
4
6
11
21
10
3
2
3
8

Gerard Murgó, Paula Gasión i Manel Lozano.
Retorn al mapa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada